Το "Σοκ και Δέος" είναι το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, το οποίο εφαρμόσθηκε για την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι συντάκτες του δηλώνουν ότι η δύναμη εισβολής πρέπει "να αποκτά τον έλεγχο του περιβάλλοντος και να παραλύει ή να επιβαρύνει τον τρόπο με τον οποίο ο αντίπαλος αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα γεγονότα, έτσι ώστε ο εχθρός να είναι ανίκανος να αντισταθεί".
Σύμφωνα με τη Ναόμι Κλάιν, συγγραφέα του βιβλίου Το Δόγμα του Σοκ, "το οικονομικό σοκ λειτουργεί με βάση μια παρόμοια θεωρία : την εικασία ότι οι άνθρωποι μπορούν να προβάλλουν αντίσταση σε τμηματικές αλλαγές (την περικοπή ενός προγράμματος υγείας ή μια εμπορική συμφωνία ), αλλά, αν συμβούν ταυτόχρονα δεκάδες αλλαγές προς κάθε κατεύθυνση, τότε εδραιώνεται ένα αίσθημα ματαιότητας και ο πληθυσμός περιέρχεται σε κατάσταση αδράνειας".
Στη Βολιβία του 1985, μετά από προεδρικές εκλογές ύστερα από μακρά περίοδο χούντας, η ομάδα που κέρδισε τις εκλογές εφάρμοσε μια θεραπεία-σοκ, ελπίζοντας να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα ματαιότητας. "Αντί να θέσει σε εφαρμογή κάθε μέτρο του σχεδίου με μεμονωμένους νόμους (ο νέος φορολογικός κώδικας, ο νέος νόμος για τις τιμές κτλ.), η ομάδα του προέδρου Πας επέμεινε να συντελεστεί ολόκληρη η επανάσταση με ένα μόνο εκτελεστικό διάταγμα. Το διάταγμα περιλάμβανε 220 ξεχωριστούς νόμους και κάλυπτε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής... Ήταν το οικονομικό αντίστοιχο της επιχείρησης "Σοκ και Δέος".
Τα αποτελέσματα μερικά χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων:
ανεργία: από 20% στο 25-30%
μισθοί: μείωση 40% έως 70%
άνθρωποι που έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα : μείωση κατά 61%.
"καταργήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αντικαταστάθηκαν με θέσεις μερικής απασχόλησης χωρίς ασφάλιση".
Η συνταγή λοιπόν είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Τα πειραματόζωα αλλάζουν...